Rabarbar – rapontygenina i nie tylko...
Rabarbar to jeden z pierwszych wiosennych dodatków, którymi możemy wzbogacać domowe wypieki czy desery....
Czy kurki są zdrowe?
Kurki określa się mianem złota lasów. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi nazwa gatunku tych grzybów, pojawia...
Trening a transport glukozy oraz insulinooporność – część I
Nie każdy trening oporowy jest skuteczny do rozbudowy masy mięśniowej i siły, nie każdy aerobowy - do...
Czy nasiona chia są warte uwagi?
Ziarenka chia to nasiona rośliny nazywanej szałwią hiszpańską. Aztekowie uprawiali ją już w czasach prekolumbijskich,...
Leki na otyłość = bomba farmakologiczna – część I
Niestety, ludzie nie szukają przyczyn, zaś wolą leczyć skutki. Ta plaga kosztuje rocznie dziesiątki miliardów...
Suplementy na poprawę nastroju
Jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych we współczesnym świecie są zaburzenia zdrowia psychicznego....
Gluten – trucizna XXI wieku?
Gdyby zrobić ankietę wśród przypadkowych osób, zadając im pytanie o najbardziej groźny składnik zawarty...
Efekt jo-jo a zdrowie
Nikt nie redukuje tkanki tłuszczowej po to, by potem odrobić to co udało się stracić, ale w praktyce...
Złe nawyki żywieniowe i ich wpływ na sylwetkę
Wprowadzanie tzw. zdrowej diety wiąże się niejednokrotnie z działaniem wbrew utartym i praktykowanym...
Przyczyny porannego braku apetytu
Poranny brak apetytu to dość powszechne zjawisko. W świetle zaleceń, mówiących o konieczności spożywania...
Skutki niedosypiania
Większość z nas zdaje sobie sprawę, że sen jest nam potrzebny. Bez niego nie czujemy się dobrze, nie...
Piwo po treningu
Chociaż „prawdziwym sportowcom” oraz „fitnessowym purystom” pomysł picia alkoholu po wysiłku może wydawać...
Czym jest ornityna i kiedy warto ją zastosować?
Ornityna jest aminokwasem, który nie buduje białek ustrojowych, a pomimo to pełni w organizmie dość ważne...
Jakie witaminy warto przyjmować, by zadbać o wygląd i zdrowie skóry?
Pokarm, który spożywamy, jest źródłem składników odżywczych, czyli związków, które dosłownie – odżywiają...