Czy pokarmy pochodzenia zwierzęcego mogą być źródłem pestycydów?
Żywność, którą spożywamy na co dzień jest źródłem nie tylko substancji odżywczych, ale także związków...
Nadmiar leptyny będący skutkiem otyłości sprzyja nadciśnieniu
O tym, że nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia wiadomo od dawna. Cały czas jednak...
Jaka jest bezpieczna dawka kofeiny?
Kofeina jest zdecydowanie najpopularniejszą substancją o działaniu pobudzającym. Historia jej stosowani...
Poradnik – Jak zaprzyjaźnić się z niskokaloryczną dietą
Pozbywanie się zbędnej tkanki tłuszczowej wymaga zastosowania diety o obniżonej kaloryczności w stosunku...
Zdrowie i kwestia smaku
Wiele osób rezygnuje z korzyści jakie daje zdrowa, oparta na nieprzetworzonej żywności dieta, sugerując...
Ogórek jakiego nie znacie
Ogórki to bardzo popularne warzywa, wchodzą w skład sałatek i surówek, szczególnie dużym powodzeniem...
Dlaczego źle się czuję po kreatynie i jak temu zaradzić?
Kreatyna należy do najsilniej działających substancji używanych w legalnym wspomaganiu wysiłku. Oprócz...
Co zrobić, by kawa działała lepiej?
Kawę regularnie pija około 75% dorosłych Polaków. Oprócz względów smakowych, głównym powodem sięgania...
Chondromalacja rzepki a trening
Artykuł ma wydźwięk czysto teoretyczny, ponieważ urazów, etiologii i chorób kolan istnieją dziesiątki...
Maliny – lepsze niż jagody goji!
Maliny należą do owoców dostępnych jedynie przez krótki okres w ciągu roku, a szkoda, gdyż posiadają...
Co siedzi w pomidorze?
Pomidory należą do najchętniej jadanych przez nas warzyw. Mało kto jednak wie, co tak naprawdę zawierają...
Czym jest hydroterapia?
Prawdopodobnie większość z Was nie miała problemów z rozszyfrowaniem tej nazwy i od razu domyśliła się,...
Czy wysokie spożycie białka skraca życie?
Diety wysokobiałkowe postrzegane bywają coraz częściej jako uniwersalny sposób na pozbycie się nadmiaru...
Czy alkohol to największa trucizna?
Fani polskich produkcji filmowych z pewnością zorientowali się, że tytułowy cytat pochodzi z „Hydrozagadki”*,...