Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie cukru. Część II: wpływ cukru na zdrowie
W poprzedniej części artykułu opisałem rekcję fizjologiczną organizmu na spożycie cukru, którego następstwem...
Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie cukru? Część I: wpływ na masę ciała
30 g cukru to jedynie 120 kalorii, tyle samo energii dokładnie dostarcza 30 g białka. Tymczasem spożycie...
Jak zwiększyć podaż błonnika pokarmowego przy diecie ograniczającej spożycie produktów zbożowych?
Odpowiednia podaż błonnika jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i utrzymania...
Czy dostarczasz odpowiednią ilość wapnia?
Choć w dzisiejszych czasach wiele osób uważa, że ich dieta przede wszystkim wymaga suplementacji magnezem,...
Masło versus margaryna? Część II: NNKT i cholesterol
W poprzedniej części artykułu przybliżyłem kwestie związane z obecnością nasyconych kwasów tłuszczowych...
Jak zabrać się za układanie diety?
W ostatnich czasach sporo uwagi poświęca się znaczeniu odpowiedniego sposobu odżywiania w rozwijaniu...
Czekolada działa przeciwmiażdżycowo
Z punktu widzenia wpływu na nasze zdrowie liczy się nie tylko całkowity poziom cholesterolu, ale także...
Zdrowe tłuszcze przyczyną chorób i przedwczesnej śmierci – „izraelski paradoks”
Zapewne spotkałeś się ze specyficznym podziałem tłuszczu zawartego w żywności, na „dobry” i „zły”, gdzie...
Sterydy i wątroba
Stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych w sporcie nie jest żadną tajemnicą. Oczywiście przekonanie,...
Naturalne sposoby wspomagania pracy i regeneracji wątroby
Niezależnie od tego czy akurat jesz posiłek, prowadzisz samochód, trenujesz na siłowni czy też odpoczywasz...
Tryb życia a zdrowie wątroby
Wątroba jest drugim co do wielkości narządem organizmu ludzkiego, a jej fizjologiczna funkcja jest na...
Masło versus margaryna? Część I: nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans
W rozmaitych opracowaniach i zaleceniach żywieniowych dla osób dorosłych zazwyczaj sugeruje się ograniczanie...
Rakotwórcze składniki żywności
Czynniki środowiskowe odgrywają bardzo istotną rolę w powstawaniu nowotworów. Za determinujące w tej...
Głóg w profilaktyce nadciśnienia
Choć wydawałoby się, że ten problem zdrowotny akurat sportowców dotyczyć nie powinien, to w praktyce...