Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie cukru. Część II: wpływ cukru na zdrowie

W poprzedniej części artykułu opisałem rekcję fizjologiczną organizmu na spożycie cukru, którego następstwem...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie cukru? Część I: wpływ na masę ciała

30 g cukru to jedynie 120 kalorii, tyle samo energii dokładnie dostarcza 30 g białka. Tymczasem spożycie...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Jak zwiększyć podaż błonnika pokarmowego przy diecie ograniczającej spożycie produktów zbożowych?

Odpowiednia podaż błonnika jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i utrzymania...

Łukasz Domeracki Łukasz Domeracki

Czy dostarczasz odpowiednią ilość wapnia?

Choć w dzisiejszych czasach wiele osób uważa, że ich dieta przede wszystkim wymaga suplementacji magnezem,...

Anna Parzych Anna Parzych

Masło versus margaryna? Część II: NNKT i cholesterol

W poprzedniej części artykułu przybliżyłem kwestie związane z obecnością nasyconych kwasów tłuszczowych...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Jak zabrać się za układanie diety?

W ostatnich czasach sporo uwagi poświęca się znaczeniu odpowiedniego sposobu odżywiania w rozwijaniu...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Czekolada działa przeciwmiażdżycowo

Z punktu widzenia wpływu na nasze zdrowie liczy się nie tylko całkowity poziom cholesterolu, ale także...

Anna Parzych Anna Parzych

Zdrowe tłuszcze przyczyną chorób i przedwczesnej śmierci – „izraelski paradoks”

Zapewne spotkałeś się ze specyficznym podziałem tłuszczu zawartego w żywności, na „dobry” i „zły”, gdzie...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Sterydy i wątroba

Stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych w sporcie nie jest żadną tajemnicą. Oczywiście przekonanie,...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Naturalne sposoby wspomagania pracy i regeneracji wątroby

Niezależnie od tego czy akurat jesz posiłek, prowadzisz samochód, trenujesz na siłowni czy też odpoczywasz...

Tomasz Maciołek Tomasz Maciołek

Tryb życia a zdrowie wątroby

Wątroba jest drugim co do wielkości narządem organizmu ludzkiego, a jej fizjologiczna funkcja jest na...

Anna Parzych Anna Parzych

Masło versus margaryna? Część I: nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans

W rozmaitych opracowaniach i zaleceniach żywieniowych dla osób dorosłych zazwyczaj sugeruje się ograniczanie...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Rakotwórcze składniki żywności

Czynniki środowiskowe odgrywają bardzo istotną rolę w powstawaniu nowotworów. Za determinujące w tej...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński

Głóg w profilaktyce nadciśnienia

Choć wydawałoby się, że ten problem zdrowotny akurat sportowców dotyczyć nie powinien, to w praktyce...

Tadeusz Sowiński Tadeusz Sowiński