Sposób odżywiania wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Chociaż mówi i pisze się o tym wiele, to nie każdy tak naprawdę zdaje sobie z tego sprawę. Podobnie też wiele osób odżywia się nieprawidłowo, doprowadzając do rozmaitych zaburzeń i nieprawidłowości. W praktyce wymienić można wiele symptomów wskazujących, że czas zmienić dietę na… lepszą, oto kilka najbardziej charakterystycznych.
Dyskomfort w przewodzie pokarmowym
Kondycja układu pokarmowego jest w sposób nierozerwalny powiązana z dietą. Wzdęcia, uczucie ciężkości w podbrzuszu, bóle brzucha, zgaga czy też zaparcia oraz biegunki to problemy mające najczęściej źródło w sposobie odżywiania. Organizm w ten sposób wysyła rozpaczliwe sygnały prosząc o to, by nie faszerować go przetworzoną, zasobną w cukry rafinowane, utwardzone tłuszcze i puste kalorie żywnością. Chcąc lepiej się poczuć, niwelując większość problemów występujących w obrębie przewodu pokarmowego, warto uregulować kwestie związane z odżywianiem. W tym celu należy przede wszystkim zrezygnować ze „śmieciowego” jedzenia, wykluczyć słabo tolerowane pokarmy (najczęściej są to produkty mleczne, niektóre zboża, batony sportowe), zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, a także nauczyć się jeść spokojnie i bez pośpiechu.
Sukcesywny przyrost tkanki tłuszczowej
Chyba nie ma bardziej oczywistego wskazania do zmiany sposobu odżywiania niż konsekwentny wzrost poziomu zatłuszczenia ciała. Sukcesywny przyrost obwodu pasa, coraz wyższe wartości na wadze, coraz mniej atrakcyjna sylwetka - wszystko to jest w dużej mierze skutkiem złego sposobu odżywiania. Utwierdzanie się w przekonaniu, że przecież „wcale nie jest jeszcze tak źle” jest po prostu skrajnie nieodpowiedzialne. Wzrost poziomu tkanki tłuszczowej to nie tylko problem natury estetycznej, ale także zagrożenie zdrowotne. Im większe zatłuszczenie, zwłaszcza w obrębie centralnej części sylwetki, tym większe ryzyko chorób serca i układu krążenia. Gruntowna zmiana podejścia do diety i modyfikacja doboru pokarmów może okazać się zbawienna nie tylko dla urody, ale także dla zdrowia i komfortu życia. Nie ma co czekać, bo problem sam się nie rozwiąże, a raczej – bez odpowiedniej interwencji – będzie narastał.
Ciągłe zmęczenie i brak energii do działania
We współczesnym świecie trudno zachować permanentnie wysoki poziom energii. Codzienne życie obfituje w stresujące i nerwowe sytuacje, co odciska swoje piętna na kondycji fizycznej i psychicznej, wywołując stan znużenia i zmęczenia. Wpływ na ten stan może mieć jednak również sposób odżywiania. Dania typu „fast food”, słodycze, posiłki spożywane w biegu czy sięganie po przypadkowe produkty żywnościowe, wszystko to zaburza przebieg procesów regeneracyjnych w obrębie układu nerwowego, co w konsekwencji prowadzi do osłabienia i permanentnego zmęczenia. Chcąc sprawnie funkcjonować w ciągu dnia, w pracy czy w szkole działać na najwyższych obrotach, należy zwracać większą uwagę na jakość spożywanej żywności. Dobra dieta już w ciągu kilku lub kilkunastu dni może doprowadzić do poprawy kondycji psychofizycznej, „ładując akumulatory” i podnosząc poziom energii.
Problemy skórne
Chociaż mało kto zdaje sobie z tego sprawę, to rozmaite skórne dolegliwości mogą być przynajmniej po części powiązane z dietą. Jeśli tak jest w istocie, to niestety trudno jest rozwiązywać przy pomocy kosmetyków czy też suplementów diety. Nadmierne przesuszenie, przedwczesne starzenie skóry, utrata elastyczności czy skłonność do wyprysków mogą wskazywać nie niewłaściwą dietę. Deficyt składników mineralnych, witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz nietolerancja niektórych grup produktów żywnościowych może wywoływać problemy skórne – wskazuje na to coraz większa ilość badań. Również obecność w diecie wybranych produktów może zwiększać ryzyko zaburzeń dermatologicznych. Przykładowo istnieją przesłanki by uważać, że u osób wrażliwych obecność nabiału i produktów wysokoglikemicznych, a także ostrych przypraw może zwiększać nasilenie występowania zmian trądzikowych. W takich wypadkach zmiana sposobu odżywiania będzie miała zauważalny wpływ na kondycję skóry.
Częste infekcje
To jak często przytrafiają się nam infekcje górnych dróg oddechowych może być powiązane z dietą. Zarówno niedobory, jak i nadmiary niektórych substancji przyczyniają się do zmiany w funkcjonowaniu układu immunologicznego, czyniąc go bądź to nadreaktywnym, bądź też – przesadnie wyciszonym i niesprawnym. Jeśli w diecie brakuje warzyw i owoców, pokarmów charakteryzujących się wysoką gęstością odżywczą, a w zamian obfituje w produkty wysoko przetworzone, wysokoenergetyczne a zarazem ubogie w składniki odżywcze, to odporność może ulec obniżeniu. Dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego duże znaczenie ma także kondycja jelit, a ta również powiązana nierozerwalnie jest z dietą. Jeśli więc infekcje przytrafiają się nad wyraz często, trwają długo i przebiegają w sposób niezwykle uciążliwy – warto zrewidować swój sposób odżywiania.
Problemy ze snem
Istnieje wiele możliwych przyczyn problemów ze snem. Jednym z nich może być zła dieta. Powiązanie pomiędzy sposobem odżywiania a jakością snu wydawać się może naciągane, ale jest jak najbardziej realne. Łatwo zaobserwować chociażby to, że po niektórych pokarmach czy też – posiłkach – robimy się senni, a po innych – nie.
Wpływ na zaburzenia snu mogą mieć choćby:
zbyt wczesna lub zbyt późna kolacja,
zbyt niska podaż węglowodanów,
za wysokie spożycie białka,
niedobory składników takich jak magnez, witaminy z grupy B,
wiele innych czynników żywieniowych.
Borykając się z różnymi problemami ze spaniem dobrze jest skonsultować swój sposób odżywiania ze specjalistą by chociażby wykluczyć, iż w jakimś stopniu ma on podłoże żywieniowe lub też by tak zmodyfikować dietę, by przyczyniała się do poprawy jakości snu.
Podsumowanie
Niewłaściwy sposób odżywiania objawiać się może nie tylko nieprawidłowościami w obrębie składu ciała i przyrostem tkanki tłuszczowej. Nieprzemyślany jadłospis wpływać będzie także na kondycję psychiczną i fizyczną, doprowadzając do obniżenia komfortu życia, a nawet - przyczyniając się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób… Warto uważnie wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez organizm i w razie nieprawidłowości podejmować odpowiednie interwencje uwzględniając przy tym możliwy wpływ czynników żywieniowych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.