Produkty zwalczające stany zapalne
Stan zapalny to fizjologiczna reakcja obronna organizmu na walkę z „intruzem”. Jest procesem ważnym i...
Dlaczego na redukcji zaleca się jeść więcej białka?
Proces odchudzania jest jednym z elementów budowania sportowej formy, który ma na celu zredukowanie poziomu...
Czy mleko krowie może zaszkodzić?
Coraz częściej spotykamy się z doniesieniami, że mleko krowie wcale nie jest takie zdrowe, a wręcz przeciwnie...
Nienasycone kwasy tłuszczowe - co powinieneś o nich wiedzieć?
Nienasycone kwasy tłuszczowe to niezwykle ważny element zdrowia i witalności. Nie jesteśmy w stanie sami...
Jakie produkty zakwaszają organizm?
Równowaga kwasowo-zasadowa to zachowanie odpowiednich proporcji w naszym organizmie. Niektóre produkty...
Ksenoestrogeny - niebezpieczne dla zdrowia?
Ksenoestrogeny to związki chemiczne, które posiadają zdolność do blokowania estrogenów na poziomie komórkowym....
Podjadanie między posiłkami - jak sobie radzić?
Chłodne i często deszczowe jesienne dni sprzyjają podjadaniu, a to z kolei może prowadzić do dodatkowych...
Jagody goji - sposób na długowieczność?
Jagody życia, owoc długowieczności. Jagody goji to owoce krzewu rosnącego podobnie jak winorośl. Czy...
Świeże soki warzywne i owocowe – czy warto pić?
Wiele mówi się o tym, że słodkie napoje i soki z kartonów to nienajlepszy wybór. Te drugie, mimo iż przez...
Kisiel w wersji fit, jak go wykorzystać?
Wykorzystanie żywności funkcjonalnej w świecie sportu jest obecnie trendem, który mocno został spopularyzowany....
Czy produkty instant są zdrowe?
Żywność instant stała się bardzo popularna i dobrze dostępna. W odpowiedzi na brak czasu i szybkie tempo...
Kawa rozpuszczalna – czy to nadal kawa?
Czym różni się kawa rozpuszczalna od kawy sypanej? Czy kawa rozpuszczalna to nadal kawa? Czy warto ją...
Antyutleniacze w żywności
Antyoksydanty, przeciwutleniacze czy antyutleniacze? Wszystkie nazwy są poprawne dla enzymów, które odpowiadają...
Ile kalorii mają grzyby leśne? Kaloryczność grzybów
Sezon na grzyby w pełni. Mogą stanowić bardzo wartościowy element diety, nie tylko ze względu na walory...