Każdy słyszał o witaminie C, D, E, K, a także witaminach z grupy B. Mało kto jednak zna witaminę U. Witamina ta występuje niezwykle rzadko. Znajdziemy ją w soku z kapusty oraz w jęczmieniu. Jakie działanie wykazuje ta mało powszechna witamina i kiedy warto skorzystać z jej właściwości?
Podstawowe informacje o witaminie U
Witamina U, a właściwie L-metylo-metionino-sulfonian, to związek, który został odkryty w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez Jaya Kordicha.
W 1966 roku substancja ta została wyizolowana z surowych liści kapusty. Uznawane one są za jej główne źródło występowania.
Witamina U (sulfonian metioniny) jest pochodną metioniny, czyli bardzo ważnego aminokwasu.
Budowa chemiczna witaminy U zbliżona jest do myrosyny, czyli enzymu, który odpowiedzialny jest za hydrolizę niektórych glikozydów. Przekształca je w glukozę i olejki siarkowe.
Nazwa witaminy U pochodzi od słowa „ulcer”, czyli wrzód.
Sok z białej kapusty stosowany był bowiem skutecznie w leczeniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.
Witamina U skuteczna w leczeniu wrzodów
Kordich wraz z profesorem medycyny z Uniwersytetu Standforda, dr Cheneyem, prowadził badania nad skutecznością działania witaminy U. Leczyli oni wrzody żołądka u więźniów przy pomocy soku z kapusty. Średni czas leczenia pacjentów wynosił zaledwie nieco ponad 10 dni kuracji w przypadku wrzodów dwunastnicy i 7 dni w przypadku wrzodów żołądka.
W przypadku standardowej terapii wynosiły one odpowiednio 37 i 42 dni.
Poniżej link do badania opisującego skuteczność działania soku z kapusty w leczeniu wrzodów.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
Działanie witaminy U
Witamina U wykazuje szereg właściwości, które mogą zostać wykorzystane przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych oraz urazów.
Od wielu lat liście kapusty wykorzystywane były w leczeniu bólu mięśni i stawów, jak również zatok i wielu urazów.
Powszechnie znane są okłady z liści kapusty. Stosowanie ich w przypadku urazów, takich jak skręcenia czy zwichnięcia, zmniejsza opuchliznę.
Stosowane są równie często w przypadku problemów skórnych.
Witamina U wykazuje działanie zarówno w przypadku stosowania zewnętrznego (okłady), jak również w przypadku stosowania doustnego (sok z kapusty).
Badania naukowe dowodzą, że witamina U wykazuje działania przeciwzapalne i wspomaga leczenie uszkodzeń na skórze.
Jak wspomniałam wyżej, udowodniono, że witamina U pomaga w leczeniu chorób wrzodowych dwunastnicy oraz żołądka.
Dowiedziono, iż witamina U sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Badania potwierdzają również, że sulfonian metioniny opóźnia procesy starzenia się skóry.

Kiedy warto stosować witaminę U?
Działanie sulfonianu metioniny pomaga w walce z wieloma dolegliwościami.
Po witaminę U warto sięgać, gdy:
- mamy problemy z przesuszoną i zniszczoną skórą,
- chcemy zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry,
- mamy problemy ze stanami zapalnymi np. żył,
- mamy problemy z wrzodami żołądka lub dwunastnicy,
- mamy problemy z nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego,
- odczuwamy bóle zatok,
- odczuwamy bóle stawów,
- karmimy piersią - w celu złagodzenia zapalenia piersi,
- chcemy wspomóc leczenie ran,
- w przypadku urazów w celu zmniejszenia obrzęków.
Dzięki działaniom detoksykacyjnym, witamina U może być również skuteczna w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na nowotwory.
Jak stosować witaminę U?
Witaminę U możemy stosować zarówno zewnętrznie jak i od wewnątrz.
W przypadku leczenia urazów, bólu stawów, mięśni, zatok najlepiej sprawdzą się okłady z liści kapusty. Liście kapusty należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, następnie przyłożyć do bolącego miejsca, owinąć folią spożywczą i przykryć kocem w celu utrzymania odpowiedniej temperatury.
Picie świeżo wyciśniętego soku z kapusty jest natomiast zalecane w przypadku problemów wrzodowych, jak również jako środek pomagający oczyszczać organizm z toksyn.
Podsumowując, jak widać niektóre elementy medycyny ludowej, wykorzystywane przez nasze babcie i prababcie, mają sens. Warto skorzystać z najprostszych sposobów, jak na przykład sok z kapusty, zanim zaczniemy sięgać po leki.