Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Warzywa – jak je polubić

Warzywa – jak je polubić
Wiesz, że warzywa są zdrowe, bogate w witaminy, błonnik oraz składniki mineralne. Jednak nie za bardzo za nimi przepadasz, a ich przyrządzanie kojarzy ci się ze znienawidzonym krojeniem w mini-kosteczkę sałatki jarzynowej na święta. Nie możemy sprawić, że nagle polubisz szpinak czy też buraki, ale podsuniemy kilka rozwiązań, które mogą całkowicie odmienić twoje podejście do konsumowania roślinek.

Aby było szybko, smacznie…

  • Nie lubisz obierać, szatkować, gotować? Kupuj tylko takie warzywa, które są łatwe do przygotowania: papryka, marchew, kiszona kapusta i ogórki, por, cebula, pomidor - nie wymagają obróbki termicznej. Oczywiście wybierz takie, które lubisz.
    Pokrój większą ilość, zapakuj w pudełka/torebeczki i … masz kilka porcji smacznej i pożywnej przekąski, którą możesz zabrać do pracy/szkoły, albo wykorzystać jako bazę do sałatki (wystarczy dodać sos, sałatę i gotowe!).

  • nie cierpisz gotowanej marchewki z groszkiem, ale lubisz ja podgryzać „na surowo”? Być może uda ci się znaleźć inne takie warzywa. Testuj smaki: warzywa surowe, duszone, grillowane, gotowane – ogrom możliwości!

… i zdrowo

  • wybieraj warzywa o jak największej ilości wartości odżywczych. Bataty, ziemniaki (bogate w potas), rośliny strączkowe: m.in.: soczewica, fasola, ciecierzyca – będę nie tylko świetnym źródłem składników mineralnych, ale również białka; warto, by zainteresowały się nimi osoby rezygnujące w swej diecie z białka zwierzęcego.

  • jeżeli decydujesz się na zakup warzyw z torebki/puszki, to starannie czytaj etykiety. Sprawdź, czy nie są dosładzane, mocno przetworzone lub też o wysokiej zawartości sodu. Wybieraj produkty jak najbardziej naturalne.

  • doskonałym wyborem będą warzywa sezonowe, miejscowe. Kiszona kapusta i ogórki, marchew, papryka, ziemniaki, cebula – smaczne, zdrowe, a do tego na pewno nie wydasz na nie majątku.

Nie taki diabeł straszny

Na pewno na co dzień jesz ryby, jajka, mięso, a także węglowodany (ryż, kasza, makaron) czy też zupy. Pozostaje teraz tak skomponować danie, aby znalazły się w nim również warzywa, a przy okazji jego wykonanie nie wymagało od nas spędzenia kilku godzin w kuchni:

Oto kilka naszych propozycji:

Uwagi końcowe

Zawsze myj warzywa przed obróbką. Jeżeli tego wymagają, to przechowuj je w chłodnym miejscu, wtedy dłużej utrzymają świeżość.

Smacznego.