Aby było szybko, smacznie…
-
Nie lubisz obierać, szatkować, gotować? Kupuj tylko takie warzywa, które są łatwe do przygotowania: papryka, marchew, kiszona kapusta i ogórki, por, cebula, pomidor - nie wymagają obróbki termicznej. Oczywiście wybierz takie, które lubisz.
Pokrój większą ilość, zapakuj w pudełka/torebeczki i … masz kilka porcji smacznej i pożywnej przekąski, którą możesz zabrać do pracy/szkoły, albo wykorzystać jako bazę do sałatki (wystarczy dodać sos, sałatę i gotowe!). -
nie cierpisz gotowanej marchewki z groszkiem, ale lubisz ja podgryzać „na surowo”? Być może uda ci się znaleźć inne takie warzywa. Testuj smaki: warzywa surowe, duszone, grillowane, gotowane – ogrom możliwości!
… i zdrowo
-
wybieraj warzywa o jak największej ilości wartości odżywczych. Bataty, ziemniaki (bogate w potas), rośliny strączkowe: m.in.: soczewica, fasola, ciecierzyca – będę nie tylko świetnym źródłem składników mineralnych, ale również białka; warto, by zainteresowały się nimi osoby rezygnujące w swej diecie z białka zwierzęcego.
-
jeżeli decydujesz się na zakup warzyw z torebki/puszki, to starannie czytaj etykiety. Sprawdź, czy nie są dosładzane, mocno przetworzone lub też o wysokiej zawartości sodu. Wybieraj produkty jak najbardziej naturalne.
-
doskonałym wyborem będą warzywa sezonowe, miejscowe. Kiszona kapusta i ogórki, marchew, papryka, ziemniaki, cebula – smaczne, zdrowe, a do tego na pewno nie wydasz na nie majątku.
Nie taki diabeł straszny
Na pewno na co dzień jesz ryby, jajka, mięso, a także węglowodany (ryż, kasza, makaron) czy też zupy. Pozostaje teraz tak skomponować danie, aby znalazły się w nim również warzywa, a przy okazji jego wykonanie nie wymagało od nas spędzenia kilku godzin w kuchni:
Oto kilka naszych propozycji:
-
Błyskawiczny kurczak po chińsku mieszanką warzyw
http://potreningu.pl/diety/posilki/645/blyskawiczny-kurczak-po-chinsku-mieszanka-warzyw -
Zupa jarzynowa i orzechy włoskie
http://potreningu.pl/diety/posilki/723/zupa-jarzynowa-i-orzechy-wloskie -
Wędzony łosoś z brokułami i sosem jogurtowym
http://potreningu.pl/diety/posilki/575/wedzony-losos-z-brokulami-i-sosem-jogurtowym -
Kurczak z kapustą i papryką
http://potreningu.pl/diety/posilki/206/kurczak-z-kapusta-i-papryka -
Spaghetti szpinakowe z kurczakiemhttp://potreningu.pl/diety/posilki/220/spaghetti-szpinakowe--z-kurczakiem
-
Twaróg półtłusty z pomidorami, papryką i szczypiorkiem
http://potreningu.pl/diety/posilki/392/twarog-poltlusty-z-pomidorami-papryka-i-szczypiorkiem
Uwagi końcowe
Zawsze myj warzywa przed obróbką. Jeżeli tego wymagają, to przechowuj je w chłodnym miejscu, wtedy dłużej utrzymają świeżość.
Smacznego.