Coraz więcej badań sugeruje, że to cukier, a nie tłuszcz w naszej diecie, jest głównym/pierwszym czynnikiem przyczyniającym się do epidemii otyłości. Produkty bogate w cukier są kiepskim źródłem energii, a spożywanie zbyt dużej ich ilości może z czasem powodować problemy zdrowotne.
Dlaczego cukier jest dla Ciebie zły?
Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak m.in. otyłość, cukrzyca, choroby serca i próchnica. Jeśli jesteś osobą aktywną i regularnie ćwiczysz, pewna niewielka ilość cukru w diecie pomaga dostarczać energię, która napędza mięśnie i utrzymuje aktywność mózgu. Niestety wiele spożywanych przez nas przetworzonych produktów spożywczych, w szczególności tych sprzedawanych dzieciom, zawiera ogrom cukru, który dostarcza energii trudnej do spożytkowania.
Regularne spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do:
wahań energii — wysokie spożycie cukru powoduje, że jego poziom we krwi gwałtownie rośnie, dając nam chwilowe dobre samopoczucie, po którym następuje gwałtowny spadek cukru powodujący zmęczenie, rozdrażnienie i pragnienie większej ilości słodkich pokarmów. To błędne koło, w które bardzo łatwo wpaść,
przyrostu masy ciała — nadmierne spożycie cukru to łatwa droga do przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a to prowadzi do odkładania tkanki tuszowej i może zwiększać ryzyko wystąpienia różnych schorzeń,
cukrzycy i chorób serca — z biegiem czasu nadmiar cukru może uszkadzać naczynia krwionośne, powodując choroby serca i prowadząc do cukrzycy,
próchnicy zębów — jest to bardzo częsty problem u osób spożywających cukier w nadmiarze. Główną przyczyną próchnicy, która jest chorobą bakteryjną zębów, są słodkie przekąski i słodzone napoje.
Błyskawiczną poprawę samopoczucia, jaką daje nam cukier, jest jednym z powodów, dla których sięgamy po niego w czasie uroczystości rodzinnych lub gdy pragniemy pociechy, nagrody czy w sytuacji stresowej. Jednak jest to złudne i zgubne w dłuższej perspektywie czasu.
Cukier ukryty w produktach spożywczych
Nawet jeśli nie lubisz słodyczy albo świadomie nie kupujesz czekolady, bo dbasz o zdrowie, to niestety nieświadomie i tak możesz spożywać cukier ukryty w produktach spożywczych. Od płatków śniadaniowych po chleb, sosy czy gotowe posiłki — wszędzie może kryć się cukier pod różną postacią.
Żywność „niskotłuszczowa” często zawiera cukier, który poprawia smak oraz zwiększa objętość i konsystencję produktu. Płatki śniadaniowe, chleb czy jogurty owocowe często zawierają cukier w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Napoje gazowane to istny gwóźdź do trumny, gdyż średnio jedna puszka popularnego napoju gazowanego zawiera równowartość siedmiu łyżeczek cukru.
Cukier - jelita - odporność
Wiele badań wskazuje na to, że jelita, a dokładnie mikrobiota jelitowa jest odpowiedzialna za nasz układ odpornościowy. Najnowsza metaanaliza przedstawia ciekawe wyniki dotyczące cukru i jego wpływu na nasze zdrowie. Badanie wykazało, że wysokotłuszczowa i bogata w cukier dieta sprzyjała chorobom metabolicznym, zaburzała funkcjonowanie mikrobiomu i drastycznie obniżała odporność.
Podsumowanie
Nadmiar cukru u osób prowadzących siedzący tryb życia przyczynia się do wzrostu nadwagi i otyłości — co do tego nie ma wątpliwości. Zbyt dużo cukru w diecie może powodować szereg schorzeń, w tym choroby serca, przyrost masy ciała, cukrzycę i obniża naszą odporność. Świadomie wybieraj produkty spożywcze, uważaj na ukryty w nich cukier i uważnie czytaj etykiety.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.