Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Cukier zaburza funkcjonowanie mikrobiomu i układu odpornościowego

Cukier zaburza funkcjonowanie mikrobiomu i układu odpornościowego
Coraz więcej badań sugeruje, że to cukier, a nie tłuszcz w naszej diecie, jest głównym/pierwszym czynnikiem przyczyniającym się do epidemii otyłości. Produkty bogate w cukier są kiepskim źródłem energii, a spożywanie zbyt dużej ich ilości może z czasem powodować problemy zdrowotne.

Dlaczego cukier jest dla Ciebie zły?

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak m.in. otyłość, cukrzyca, choroby serca i próchnica. Jeśli jesteś osobą aktywną i regularnie ćwiczysz, pewna niewielka ilość cukru w diecie pomaga dostarczać energię, która napędza mięśnie i utrzymuje aktywność mózgu. Niestety wiele spożywanych przez nas przetworzonych produktów spożywczych, w szczególności tych sprzedawanych dzieciom, zawiera ogrom cukru, który dostarcza energii trudnej do spożytkowania.

Regularne spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do:

  • wahań energii — wysokie spożycie cukru powoduje, że jego poziom we krwi gwałtownie rośnie, dając nam chwilowe dobre samopoczucie, po którym następuje gwałtowny spadek cukru powodujący zmęczenie, rozdrażnienie i pragnienie większej ilości słodkich pokarmów. To błędne koło, w które bardzo łatwo wpaść,
  • przyrostu masy ciała — nadmierne spożycie cukru to łatwa droga do przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a to prowadzi do odkładania tkanki tuszowej i może zwiększać ryzyko wystąpienia różnych schorzeń,
  • cukrzycy i chorób serca — z biegiem czasu nadmiar cukru może uszkadzać naczynia krwionośne, powodując choroby serca i prowadząc do cukrzycy,
  • próchnicy zębów — jest to bardzo częsty problem u osób spożywających cukier w nadmiarze. Główną przyczyną próchnicy, która jest chorobą bakteryjną zębów, są słodkie przekąski i słodzone napoje.

Błyskawiczną poprawę samopoczucia, jaką daje nam cukier, jest jednym z powodów, dla których sięgamy po niego w czasie uroczystości rodzinnych lub gdy pragniemy pociechy, nagrody czy w sytuacji stresowej. Jednak jest to złudne i zgubne w dłuższej perspektywie czasu.

Cukier ukryty w produktach spożywczych

Nawet jeśli nie lubisz słodyczy albo świadomie nie kupujesz czekolady, bo dbasz o zdrowie, to niestety nieświadomie i tak możesz spożywać cukier ukryty w produktach spożywczych. Od płatków śniadaniowych po chleb, sosy czy gotowe posiłki — wszędzie może kryć się cukier pod różną postacią.

Żywność „niskotłuszczowa” często zawiera cukier, który poprawia smak oraz zwiększa objętość i konsystencję produktu. Płatki śniadaniowe, chleb czy jogurty owocowe często zawierają cukier w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Napoje gazowane to istny gwóźdź do trumny, gdyż średnio jedna puszka popularnego napoju gazowanego zawiera równowartość siedmiu łyżeczek cukru.

Cukier - jelita - odporność

Wiele badań wskazuje na to, że jelita, a dokładnie mikrobiota jelitowa jest odpowiedzialna za nasz układ odpornościowy. Najnowsza metaanaliza przedstawia ciekawe wyniki dotyczące cukru i jego wpływu na nasze zdrowie. Badanie wykazało, że wysokotłuszczowa i bogata w cukier dieta sprzyjała chorobom metabolicznym, zaburzała funkcjonowanie mikrobiomu i drastycznie obniżała odporność.

Podsumowanie

Nadmiar cukru u osób prowadzących siedzący tryb życia przyczynia się do wzrostu nadwagi i otyłości — co do tego nie ma wątpliwości. Zbyt dużo cukru w diecie może powodować szereg schorzeń, w tym choroby serca, przyrost masy ciała, cukrzycę i obniża naszą odporność. Świadomie wybieraj produkty spożywcze, uważaj na ukryty w nich cukier i uważnie czytaj etykiety.

Źródła: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00992-8 https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/886

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.