Brak apetytu – jak sobie radzić?

Kłopot z przejedzeniem swojego zapotrzebowania kalorycznego u osób trenujących to kwestia stosunkowo częsta. Problem ten dotyka nie tylko kobiet, choć to one nierzadko mają problemy ze spożyciem wystarczającej ilości pożywienia, ale także i mężczyzn. By budować mięśnie, ujędrniać ciało, nadawać mu kształtu, zyskiwać siłę i uzyskiwać zadowalające rezultaty treningów - trzeba jeść.

Przeczytaj koniecznie:

Kolacja: jeść czy nie jeść?

 

Jak radzić sobie z brakiem apetytu w takich przypadkach?

Po pierwsze zadbaj o to, by dieta nie była monotonna. Nawet najbardziej wytrwała osoba nie wytrzyma jedzenia dzień w dzień takiego samego zestawu posiłków w ciągu kilku miesięcy. Dbaj o to, by posiłki były w miarę możliwości urozmaicone. Kurczak i ryż, płatki owsiane i twaróg to nie jedyne wybory, jakich możesz dokonać.

Sięgaj po dania, które lubisz. Takie, które sprawiają ci najwięcej przyjemności.

Używaj wyrazistych przypraw, które nadadzą potrawie atrakcyjny smak. Ważne by dania nie były mdłe. Ciężko jest zjeść solidną porcję mięsa z kaszą czy ryżem, jeśli nie będzie ono odpowiednio doprawione. Sięgaj po przyprawy takie jak pieprz, chili, curry, kurkuma, czosnek, imbir, zioła oraz cynamon.

Jeśli ciężko ci zjeść dużą porcję naraz, jedz częściej małe posiłki.

Planuj! Planuj i przygotowuj jedzenie wcześniej. Jeśli masz problemy ze zbyt niskim apetytem, nie możesz na nim polegać. By dostarczyć odpowiednią ilość energii i składników odżywczych planuj jedzenie dzień wcześniej lub nawet na cały tydzień.

Nie rezygnuj z tłuszczy. Tłuszcze to najbardziej energetyczny z makroskładników. W 1 gramie tłuszczu znajduje się 9kcal, to ponad dwa razy więcej niż w węglowodanach czy białku. Tłuszcze mają również stosunkowo małą objętość. Dzięki czemu w posiłku o małej objętości można zmieścić duże ilości energii. Do sałatek dodawaj oliwę z oliwek, do płatków czy jako przekąskę sięgaj po orzechy, włącz do diety awokado i oliwki. Nie opieraj się jedynie na mięsie z kurczaka. Sięgaj również po wieprzowinę oraz wołowinę, a także tłuste morskie ryby oraz całe jajka.

Jeśli po pewnych produktach żywnościowych odczuwasz dyskomfort, nie jedz ich na siłę. Być może lepiej sprawdzi się u ciebie biały ryż zamiast brązowego. Możesz czuć się przepełniony po twarogu z orzechami, a dużo lżej po mozzarelli z oliwą i pomidorami. Płatki owsiane, chleb razowy, fasola, brokuły – u niektórych osób mogą wpływać na dyskomfort i obniżać chęć spożywania kolejnych posiłków.

Pomocne mogą być również herbatki ziołowe poprawiające trawienie. Sięgaj po miętę pieprzową, mniszek lekarski, koper włoski, dziurawiec.

Podsumowując, obniżenie łaknienia może mieć wiele przyczyn. W przypadku przewlekłego obniżenia apetytu należy udać się do lekarza. Warto wiedzieć, iż błędy dietetyczne, nietolerancje pokarmowe, spożywanie dużej ilości kawy z mlekiem oraz palenie papierosów mogą wpływać na obniżanie łaknienia.